prijs2.jpg

Louis Stiller wint Groninger Persprijs 2015

Louis Stiller uit Warffum is zondag 17 april in het Groninger Forum, tijdens een speciale editie van de talkshow Stand van Stad, met zijn reportage ‘Hoe Warffum werd wakkergeschud (Vrij Nederland, 11 februari 2015) winnaar geworden van de Groninger Pers Prijs 2015. Hij kreeg uit handen van Karin Sitalsing van Genootschap Groninger Persprijs een wisseltrofee, het kunstwerk De Gouden Kolom, alsmede een geldbedrag van 1500 euro.

 

De jury over ‘Hoe Warffum werd wakkergeschud’: ‘Een reportage die de lezer meeneemt in aardbevingsgebied, in het niet zelden voorkomende traject van ‘Ach, er is niet zoveel aan de hand’, tot de wanhoop als het eigen huis steeds verder achteruitgaat en de mens steeds meer begint te twijfelen over weggaan of blijven. Edoch, het verhaal neemt een wending als uit de ontreddering nieuwe hoop gloort als de bewoners van Warffum het initiatief in eigen hand nemen.

 

Een extra prijs was er voor de Sikkom-productie ‘Van wie is de stad’ van Chris Bakker, Willem Groeneveld en Jacomine Melis en Bas van Sluis. Een bijzondere productie. Niet perfect, maar het zit wél mooi in elkaar. Zij ontvingen een bedrag van 500 euro.

 

 

Het Genootschap Groninger Persprijs had uit een totaal van vijftien inzendingen drie producties genomineerd. Naast Stiller waren dat:

 

Rosa Timmer - De kruisgrijper (Dagblad van het Noorden, 30 juni 2015)

 

Een indringende reportage over wat een jonge vrouw overkomt als ze in een café wordt aangerand. Een persoonlijk verhaal. Over onbegrip, onvermogen, verbazing, boosheid en een gevoel van niet serieus genomen worden. Alles wat een vrouw ervaart in de procedure van een aangifte. Met haar keus om dat niet te accepteren en naar buiten te treden en haar eigen ervaring te gebruiken voor een journalistieke productie, heeft Timmer de aangifteprocedure bij aanranding op de agenda in de Tweede Kamer gekregen.

 

Saskia Jeulink - Symfonie voor de Veenkoloniën (Groningen, december 2015)

 

Een verrassend en humoristisch portret van een bijzonder project: een orkest muziek laten maken met geluiden uit de Veenkoloniën. De camera volgt componist Jurriaan Berger die op zoek is naar de geluiden van die streek. Zowel het verhaal van de Veenkoloniën, als het verhaal van een orkestleider die met een orkest aan een ongewis experiment begint.

 

De Groninger Persprijs wordt gesponsord door RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.

 

 

 

Het Genootschap Groninger Persprijs bestaat uit: Karin Sitalsing (freelance), Pieter de Hart (RTV Noord), Rob Zijlstra (DvhN), Herman Sandman (DvhN), Reyer Boxem (fotograaf), Igor Wijnker (freelance), Willem de Haan ( freelance, VPRO), Bram Douwes (freelance) en Kees Vlaanderen (HUMAN), Bart Brouwers (hoogleraar journalistiek Rijksuniversiteit Groningen)

 

Eerdere winnaars

 

Eerdere winnaars van de Groninger Persprijs zijn Herman Sandman (2007), Reyer Boxem (2008), Rob Zijlstra (2009), Diane Romashuk, Ana van Es, Jan Blaauw en Peter Keizer (2010), Jantina Russchen (2011), Henk Blanken (2012), Igor Wijnker (2013), Willem de Haan en Kees Vlaanderen (2014).

 

Visit www.betroll.co.uk the best bookies