prijs6.jpg

Winnaars Groninger Persprijs

De Groninger Persprijs is inmiddels al een aantal maal uitgerekt. Hieronder vindt u de winnaars van de vorige edities. 

2012

Journalist Henk Blanken van Dagblad van het Noorden heeft de Groninger Persprijs 2012 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor de beste regionale productie voor zijn verhaal ‘Carels Hoofd‘ (.pdf), over een Parkinsonpatiënt die via een operatie verlost wordt van zijn spastische bewegingen. In het juryrapport zegt Het Genootschap over winnaar Henk Blanken: ‘Met Carels hoofd maakte Blanken een werk dat uniek is (…), een gevolg van een goede, onderzoekende beroepshouding, in combinatie met een gouden pen.’ De jury roemt Blanken verder om zijn rol bij het in het zadel helpen van de onderzoeksjournalistiek bij het Dagblad van het Noorden. Hij werd verkozen tussen vier andere genomineerden. OOG Radio-presentator Bram Douwes ging er met de Rookie Persprijs vandoor.

2011

Verslaggeefster Jantina Russchen van Dagblad van het Noorden is winnaar van de Groninger Persprijs 2011. Zij kreeg de prijs (2500 euro) voor een profiel van burgemeester Rehwinkel, met de titel 'Dorpsburgemeester in de grote stad'. Volgens juryvoorzitter Ineke Noordhoff van het Genootschap Groninger Persprijs heeft Russchen Rehwinkel geprofileerd zonder het publiek een beeld op te dringen. "Russchen is een vakvrouw van grote klasse", zei Noordhoff gisteravond bij de uitreiking in ForumImages. Verslaggever Alain Dekker (20) van UK (Universiteitskrant) werd gekroond tot journalistiek talent van het jaar.

2010

Diane Romashuk, Ana van Es, Jan Blaauw en Peter Keizer. Het viertal schreef verhalen over een brand van ruim een jaar geleden in een studentenhuis aan de Oude Ebbingestraat. Daarbij kwam een studente om het leven. De jury sprak van journalistiek vakwerk.

2009

Uit het juryrapport: Hoewel de beraadslagingen aanvankelijk gekenmerkt werden door grote verdeeldheid, is de jury van het Genootschap Groninger Persprijs er uiteindelijk in geslaagd tot een unaniem oordeel te komen. De keuze is daarbij gevallen op een journalist die op eigen initiatief de reikwijdte van zijn werk vergroot heeft door al in een vroeg stadium een digitaal medium te verkennen naast zijn werk voor de traditionele geschreven pers. Inderdaad, we spreken over Rob Zijlstra, justitieverslaggever bij Dagblad van het Noorden en al jaren beheerder van een veel gelezen weblog. Zijn werk voor de krant heeft geprofiteerd van de losse, meer impressionistische aanpak die hij zich op zijn weblog eigen heeft gemaakt. De jury ziet daarin een fraai voorbeeld van hoe een nieuw medium een oud medium positief kan beïnvloeden.

Los daarvan heeft Rob Zijlstra zich laten kennen als een kiene observator, met een open en gevoelig oog voor het menselijke leed dat zich afspeelt binnen de muren van het Groninger gerechtsgebouw. De jury meent daarom dat Rob Zijlstra na Herman Sandman en Reyer Boxem thuis hoort in de nog bescheiden reeks van winnaars van de Groninger Persprijs.

2008

Reyer Boxem. De jury roemde zijn kwalitatief hoogstaande werk, de kracht van zijn foto’s, de authenticiteit ervan, het oog voor detail en het gevoel voor het unieke van de mensen die zijn onderwerp zijn. Sommige collega’s vinden zijn werk misschien te artistiek, aldus de jury, maar het tegendeel is waar, hoewel het inderdaad geen standaard-plaatjes zijn. Met zijn eigen waarneming vertelt hij een journalistiek verhaal, ook als het gaat om een derde klas voetbalwedstrijd of een vijftigjarig bruidspaar.

2007

Uit het juryrapport: De winnaar van de eerste Groninger persprijs werd door de breed samengestelde, maar niet al te officiële jury unaniem aangewezen. Hij, want het is een hij, volgt de Groninger actualiteit op de voet en schrijft voor een breed publiek. Daar zijn er meer van. Maar hij weet ook nog eens waar hij het over heeft. Bovendien heeft hij een scherp observatievermogen en hij laat zich graag goed informeren. Die informatie komt hem niet aanwaaien, hij is een man die de goede vragen stelt. Dat resulteert in goed opgebouwde stukken, die menselijk van toon zijn; Ironisch, zonder zoetsappig te worden. Sommige van zijn stukken doen aan Kronkels denken. We spreken hier van een uitstekende journalist met een uitstekende pen, kortom van een waardige winnaar van de eerste Groninger Persprijs. We spreken van Herman Sandman, journalist van de Groninger Gezinsbode (uit het juryrapport).

 

Visit www.betroll.co.uk the best bookies