prijs1.jpg

Igor Wijnker winnaar van de Groninger Persprijs 2013

Journalist Igor Wijnker heeft vanavond de Groninger Persprijs gewonnen met zijn verhaal De dood van Nanne Tepper. Het verhaal werd gepubliceerd in Vrij Nederland. De Rookie voor jong, aanstormend talent, ging naar Yoran Staas, student redacteur bij de UK.

De dood van Nanne Tepper is een onthullend verhaal over de dood van een veelbelovende Groninger schrijver. De manier waarop Wijnker de radeloosheid van een briljante persoonlijkheid beschrijft is prachtig, aldus de jury. ‘Van onder de huid, navoelbaar- en dichtbij.’

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 2500 euro. Wijnker moest het opnemen tegen vier andere producties van het afgelopen jaar: de serie  Grensstreken van het Dagblad van het Noorden, het verhaal Lotte’s Last, ook van het Dagblad, de serie Levenslang van RTV Noord en SC Veendam, een coproductie van het Dagblad en RTV Noord.

Een eervolle vermelding ging naar journalist Mick van Wely voor zijn boek Levenslang.Yoran Staas, student geschiedenis, onderscheidt zich van andere filmende journalisten door zijn vertellende manier van filmen. Hij is in staat om in twee minuten een mooi en intelligent gemaakt portret neer te zetten, aldus de jury. Hij is nog niet zo lang bij de UK, maar begon al op zijn dertiende met filmen. De Rookie bestaat uit een bedrag van vijfhonderd euro.

De Groninger Persprijs is een initiatief van het Genootschap Groninger Persprijs en wordt jaarlijks uitgereikt. Het Genootschap bestaat momenteel uit Henk Blanken, Hanneke Boonstra, Erik Hogeboom, Ineke Noordhoff, Karin Sitalsing, Herman Sandman en Rob Zijlstra, voor deze gelegenheid aangevuld met mediadeskundige Alexander Pleijter.

De prijs wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Het Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Dit jaar gaven ook de gemeente en provincie Groningen subsidie.

Informatie voor de pers:

Op deze pagina vindt u beeldmateriaal in hoge kwaliteit.

Visit www.betroll.co.uk the best bookies